torsdag 22 november 2012

Jag går det Aktiva Förståndets väg


Jag jobbar praktiskt och teoretiskt med att skydda skog, berg och vatten. 
För mig innebär det att arbeta i en salig blandning av juridik och journalistik, nätverkande, naturmystik och politik.
Länge har jag undrat; vad kallas det jag gör?
Nu vet jag. Jag går det aktiva förståndets väg för att skydda moder jord.

I somras blev det skarpt läge i Ojnareskogen, man brukar kalla det vi gjorde för passivt motstånd. Att sitta i vägen när skogsmaskinerna börjar skövla, det kräver mycket mod. 
Aktivt mod. 
Men lika mycket mod krävs för att ställa sig framför en helt manlig domstol som inte kan dölja sitt förakt för känslomässiga argument och känslosamma kvinnor men imponeras av stora maskiner. 
Mod krävs också för att våga utmana det politiskt korrekta antagandet att alla jobb är bra jobb och att exploatering går före bevarande för att säkra tillväxt.
Det vi gjort för denna vackra skog på norra Gotland sedan åratal tillbaka, i domstolar, styrelserum och departement, är inte passivt. 
Jag har aldrig varit så aktiv i hela mitt liv.
Så jag kallar det inte längre det jag gör för passivt motstånd. 

Icke våld skulle jag kunnat säga men efter att ha sett hur polisen i Ojnareskogen trampade på demonstranter, bar aktivister i halsen och oprovocerat slog ner mig, som stod tio meter utanför avspärrningarna i en zon där vi fick stå, känns våld som sanktionerat arbetsmetod mot civila och därför är det omöjligt att använda för mig, även med ett "icke" före.
När jag dessutom hör att en demonstrant som höll fast sig i en skogsmaskin, och som polisen hårdhänt drog väck, i polisanmälan rubriceras som att ha gjort "våldsamt motstånd". Då tappar orden "våld och motstånd" betydelsen helt och landar hårt i min nya upp och ner vända värld. 

Så nu ska jag börja tala om att jag sysslar med aktivt förstånd istället. Dessutom med betydelsen återgång till det som var FÖRE stånden.

Jag är en aktiv förståndskämpe! Jag kämpar FÖR förståndets och för ett AKTIVT sådant i livets tjänst.

Jag har ännu ingen önskan att starta företag och arrangera kurser i Aktivt Förstånd men jag delar gärna med mig av mina erfarenheter av att stå på olika barrikader FÖR moder jord - med hjälp AV moder jord.

Det handlar om att även ta in markens skönhet, trädens knäppande, källornas porlande, förmödrars viskningar och kommande generationers joller rakt in i miljödomstolar, styrelserum och departement. 

Jag VET av egen empirisk erfarenhet att Aktivt Förstånd fungerar i praktiken både i förebyggande syfte och när det verkligen gäller!

    Från och med nu vandrar jag det Aktiva Förståndets väg. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar